Sıkça Sorulan Sorular

Okulumuza yeni kayıt yaptıracak siz velilerimiz için sıkça sorulan soruları cevapladık.


  • Hüseyin Akif Terzioğlu Anaokulu özel anaokulu mu? Devlet anaokulu mu?

 Okulumuz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi (Devlet) anaokulu olup öğretmen ve idari personeli devlet memurudur. Ancak öğrencilerden toplanan aidatlar-bağışlar ile okulumuzda aşçı, aşçı yardımcısı ve temizlik personeli de çalıştırılmaktadır.

  • Anaokullarına yeni kayıtlar ne zaman başlamaktadır ?

Yeni kayıtlar, her yılın TEMMUZ ayının ilk iş gününde başlar. Kayıt işlemi, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır.

Sizleri okulumuza kayıt yaptırmak için 1 Temmuz itibariyle haftaiçi her gün  10.00-16.00 saatleri arasında bekleriz.

  • Anaokullarına kayıtlarda Kayıt Alanı (Adres Bölgesi) var mı ?

Okulun bulunduğu kayıt alanındaki (Adres Bölgesi) çocuklara öncelik tanınır. Kayıt alanındaki çocukların bilgileri E-Okul sistemine otomatik olarak düşmektedir. Kayıt alanında yetersiz öğrenci olması sonucunda boş olan kontenjanlara kayıt alanı dışından da öğrenci alınabilir.

  • Anaokullarına yeni kayıtlarda iş yeri adresime göre kayıt yaptırabilirmiyim?

Yeni kayıtlarda ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınır ve evinize en yakın okula kayıdınız düşer. Biz öncelikle adres bölgemizden bizim okula tanımlanan öğrencilerin kayıtlarını alıyoruz. İş yeri adresine göre okulumuza kayıt yaptırmak isteyen veliler için yönetmeliğin 9.maddesine (madde 9 :  Anne ve babanın ikisinin de çalışması ve istemeleri hâlinde öğrencinin nakli belgelendirilmesi şartı ile anne veya babasının çalıştığı adresin kayıt alanındaki okula yapılır ve Nakiller eylül ayının ilk iş günü başlar.) göre işlem yapılacaktır.  İş yerinden dolayı kayıt yaptırmak isteyenler de 1 Temmuz itibariyle okulumuza ÖN KAYIT başvurusu yapabilirler. Ön Kayıt başvurusu sırasına göre boş kalan kontenjanlara yerleştirme yapılır.

  •  Anaokullarına kayıtlarda öncelik var mıdır ?

Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları , özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar ile İlkokula kaydı bir yıl ertelenen ve bir önceki yıl okul öncesi eğitim almamış okul adres bölgesinde olan 69-71 aylık çocukların kayıtlarında öncelik tanınır. Diğer öğrencilerin kayıtları yerleşim adresi şartı aranaraktan okula başvuru sırasına göre yapılır.

  • Anaokuluna hangi ay doğumlu çocukların kaydı yapılır ?

Anaokulu, ana sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın EYLÜL AYI SONU itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık çocuklar da kaydedilebilir.

  • Okulunuza çocuğumu kayıt yaptırmaya gelirken neler getirmeliyim ?

Tüm ülkede devlet anaokullarına yeni kayıtlar her yıl temmuz ayının ilk iş günü başlar ve okulumuzda kayıtlar kısa bir sürede dolabilmektedir. Kayıt yaptırmaya gelirken çocuğunuzun kimliği ve 4 adet vesikalık fotoğrafı ile gelmeniz yeterli olacaktır.

Okulumuz tarafından sizlere kayıt evrakları verilecek olup, bu evrakların doldurulması ve okula geri teslim edilmesi sonucunda okul kaydınız gerçekleşmiş olacaktır. Fotoğrafı sonradan çektirecek olanlar ise 1 hafta içerisinde fotoğrafların arkasında çocuğun adı-soyadı yazılı olarak okulumuza fotoğrafları teslim etmeli.

  • Çocuğumu okula kayıt ederken sabah veya öğle grubunu seçme şansım var mı?

Okulumuzun sabah ve öğle gruplarının tercihi, velilerimizin başvuru önceliğine göre ve tercih edilen sınıfın kontenjanların uygunluğu, kız erkek oranı, çocuk gelişim özellikleri, özel eğitim öğrenci sayısı, bir önceki yıl devam eden sınıf olması vs. şartlarının uygunluğu dahilinde yapılmaktadır. Şartlar müsait olduğunda okul yönetimi size seçme şansı tanıyacaktır.

  • Çocuğumu hangi öğretmene vereceğimi seçme şansım var mı?

Şartlar müsait olduğunda okul yönetimi size seçme şansı tanıyacaktır. Ancak sınıf mevcutları, kız-erkek öğrenci oranları ayarlanmışsa müdahale etmemek çocuğunuzun yararına olacaktır. Bu dağılımların ayarlandığı bir sınıfa ekstra bir çocuk kaydetmek sınıf mevcudunu artıracağı gibi oranları da bozacaktır. Eğitim ortamının daha sağlıklı olması için bu konuda ısrarcı olmamanız gerekmektedir.

  • Çocuğum 36. ayını Ekim ayında dolduruyor, okulunuza kayıt yaptırabilir miyim ?

Çocuğunuz okullara kayıt ayı olan Eylül ayı sonunda 35 aylık olduğundan dolayı anaokullarına kayıdı yapılamaz. Veli, çocugunun 36.ayının eylül ayı sonrasında dolması sebebiyle kayıt yaptırmaya 36.ayı dolduğu ay gelmesi kayıt hakkı sağlamaz. Kayıt yapılabilmesi için çocuğun EYLÜL ayında 36 aylık olması gereklidir.

Örneğin; çocuğunuz 36.ayını 10 ekimde tamamlamış olsun, 11 Ekim de kayıt yaptırmaya geldiğiniz de kayıt yaptıramazsınız. Çünkü E-Okul Kayıt sistemi Eylül ayını baz aldığı için çocugunuzun kaydını almayacaktır. 

  • Okulunuzda 3 yaş sınıfı açılacak mı, uyku saati var mı ?

 Okulumuzda yeni şubeler açılırken; (30 Eylül itibariyle) öncelik 57-68 ay doğumluların (5 yaş sınıfı), boş kalan sınıflara ise önce 45-56 ay doğumlular (4 Yaş sınıfı), daha sonra 36-44 ay doğumluların (3 yaş sınıfı) kayıtları yapılır. Okulumuzda herhangi bir yaş grubunda uyku saati bulunmamaktadır. 3 yaş sınıfı son 3 eğitim-öğretim yılında açılamamıştır. 

  • Okulunuzda sınıf mevcudu kaç ?

Okul öncesinde bir gruptaki çocuk sayısının 10'dan az, 20'den fazla olmaması esastır. Ancak talep olması ve okulun imkânlarının yeterli olması hâlinde çocuk sayısı artırılabilir. Okul imkanlarımızın yeterli olması nedeniyle sınıflarımızın kapasitesi 25 öğrenciye kadar çıkabilmektedir.

  • Okul öncesi eğitim kurumuna katkı payı (aidat) ödeyecek miyim?

Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların okulda geçirdikleri süredeki temel ihtiyaçlarını (beslenme-temizlik), öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınır. Okulumuz öğrencilerine beslenme vermekte olup; beslenme mal-malzeme giderleri, temizlik malzemeleri giderleri ve beslenme ile temizlik hizmeti için çalıştırılan personel maaşları bu yatırılan katkı payı ile karşılanır. 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı katkı payı aidatı 800TL'dir. 

Sosyo-ekonomik durumu kötü olan ve bunu belgelendiren öğrenci velilerinden aidat alınmaz.

  • Okulunuzda sosyal faaliyetler ve geziler gerçekleştiriliyor mu?

Çocukların yaşadıkları çevreyi daha yakından tanıması için velilerin izinleri doğrultusunda alan gezileri düzenlenmektedir. Okulumuzda belirli gün ve haftaları öğrencilerimizle kutluyoruz, youtube kanalımızda paylaşıyoruz. Youtube kanalımızı incelemek için tıklayınız. Ayrıca okulumuzda profosyenel çocuk tiyatrosu tarafından gösterimleri yaptırmaktayız. 

  • Okulunuzda gerçekleşen Sosyal-Kültürel etkinlikler ile geziler için  ücret ödenecek mi ?

Okul tarafınca düzenlenen öğrencilerin her türlü sosyal kültürel etkinlikler, tiyatro, eğitici gezi vb. sosyal etkinliklerin karşılanması için Okul-Aile Birliğince bir defaya mahsus ücret talep edilebilir.

  • Öğrencimin kullanacağı kırtasiye malzemelerinin temini için ücret verecek miyim ?

Öğretmeniniz sene başında çocuğunuzun kullanacağı kırtasiye malzemelerini almanız için sizlere bir liste verecektir. Bu listedeki ürünleri isterseniz bireysel olarak temin edilebilir, isterseniz de tüm velilerin ortak kararı ile toplu olarak temin edilebilirsiniz. Öğrencilerin kullanacağı kırtasiye ücreti veliye aittir.

  • Okulunuzda verilen eğitim yarım gün mü ? Tam gün mü ?

Okulumuz yarım gün, ikili eğitim (sabahçı veya öğlenci) yapmaktadır. Ayrıca Tam gün eğitim (Sabahçı + Çocuk Kulübü) isteyen çalışan anne  ve babalar için sınırlı kontenjana sahip Çocuk Kulübü uygulamamız bulunmaktadır.

  • Okulunuzda yarım gün sabahçı ve öğlenci eğitim saatleri hangi saatlerde hizmet vermektedir ?

Sabahçı Sınıflar : 08.00 – 13.00  /  Öğlenci Sınıflar  : 13.00 – 18.00 arasında eğitim verilir.

  • Okulunuzda tam gün eğitim (Sabahçı + Çocuk Kulübü) saatleri hangi saatlerde hizmet vermektedir ?

 Tamgün : 08.00-17.10 arası eğitim vermektedir. 

  •  Anne-Baba ikimiz de çalışıyoruz, okulunuzda TAM GÜN eğitim var mı ? Tam gün istiyorsam Çocuk Kulübüne de mi katılmalıyım ?

Okulumuzda Tam Gün eğitim hizmeti verilmemektedir.  Ancak öğrencinizin  Sabahçı olması kaydıyla ve öğleden sonra Çocuk Kulübü istenmesi şartı ile okulumuzdan 08.00 – 17.10 arası eğitim alabilir. Sabah grubunun 13.00'da bitmesi ile çocuklar 13.00-17.10 arasında Çocuk Kulübüne devam etmektedirler. Çocuğunun 08.00-17.10 arası okulda eğitim almasını isteyen velilerimiz; sabah eğitim ücreti ile çocuk kulübü ücretini ayrı ayrı aylık olarak ödeyecektir.

  • Çocuk Kulübüne kimler katılabilir ? Ücretli midir ?

Öğrencinizin Çocuk Kulübüne katılması için velinin; anne ve babanın çalıştığına dair belgeleri ile kayıt döneminde başvuru yapmaları gerekmektedir. Çocuk kulübü ekstra ücrete tabii olup öğle yemeği, ikindi ara öğün verilir. Çocuk Kulübü eğitim saatleri 13.00-17.10 arasında uygulanır. Çocuk kulübünde 5 Etkinlik saati uygulanır, farklı branşlarda dersler içermekte olup, farklı branşlarda özel  öğretmenler ders vermektedir. Çocuk kulübünün genel amacı çalışan anne ve babalara yardımcı olmaktır. Çocuk Kulübü ücretleri dönemlik olarak belirlenir. Çocuk Kulübüne ait ders programı, aylık ücret tablosu sizlere ayrıntılı olarak okul yönetimince verilir.  Bilgi için Tıklayınız.

  •  Çocuk Kulübünde hangi branşlarda eğitim verilmektedir ?

Çocuk kulübü etkinliklerinde; çocuk/öğrencilerin yaş ve gelişim durumlarına göre geleneksel çocuk oyunları, halk oyunları, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor çalışmaları, değerler eğitimi, ingilizce, drama, cimnastik, bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları ile gelişim alanlarını destekleyecek benzeri faaliyetlerden bazılarına yer verilebilir. Hangi branşlarda etkinliklerin olacağına, alanında uygun öğretmenlerin seçilmesi ile Çocuk kulübü ders proğramının kesinleşmesi sonucunda velilere gerekli duyuru önceden yapılır.

  • Çocuğum hasta ve ilaç kullanması gerektiğinde çantasına koyduğum takdirde öğretmeni veya yardımcı personel ilacını içirebilir mi ?

Okulumuza her ne durumda olursa olsun "çocuklarınızın sağlığını korumak amaçlı" ilaç kabul etmemekteyiz. Kabul etmeyerek ilaçların verilmesinden çıkabilecek herhangi bir karmaşayı da ortadan kaldırmış bulunmaktayız. Sizlerden isteğimiz ilaç saatlerini okul saatlerine uygun ayarlamanızdır. Ayarlayamadığınız durumlarda aileden birisinin okula gelerek ilacı kendisinin vermesi uygun olacaktır.  

  • Çocuğumun Okulda bir günü nasıl geçecek ? Okulunuzda ne tür bir eğitim programı uygulamaktasınız ?

 Çocugunuz okulda bir gününü hangi etkinlikler ile geçireceğini okul web sayfamızda yer alan "Okulda Bir Günüm" adlı linki tıklayarak bilgi edinebilirsiniz. Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Okul Öncesi Eğtim Proğramını uygulamaktadır.

  • Okulunuzda Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetleri bulunmakta mıdır ?

Çocukların psikolojik açıdan sağlıklı gelişimleri veya ortaya çıkabilecek sorunlarının çözümlenmesi amacıyla okulumuzda rehberlik servisi ve rehber öğretmen bulunmaktadır. Okul rehberlik ve psikolojik danışmanımızdan randevu almak için okulumuzu arayınız. Okula yeni başlayacak öğrenci velileri neler yapmalı, neler yapmamalı bunu anlatan sunumumuz için tıklayınız.

  • Okulunuza ait okul servisi hizmetiniz var mı ?

Okulumuz devlet okulu olup okula ait servis hizmeti bulunmamaktadır. Velilerimiz öğrenci servisi firmaları ile iletişim kurabilirler.

  • Okulunuzda beslenme hizmetiniz var mı ?

Okulumuzda sabahçı gruplar ve öğlenci gruplar için ara öğün verilmektedir. Bu nedenle sabahçı öğrencilerin okula gelmeden evlerinde kahvaltı yapmaları, öğlenci öğrencilerimizin ise öğlen yemeği yemeleri daha iyi olacaktır. Bu verilen ara öğün yatırdığınız katkı payları ile  karşılanmaktadır. Beslenme menüsü aylık olarak okul web sayfamızdan yayınlanmakta olup, menüler okul aşçımız tarafından MEB beslenme dostu okul programına uygun olarak  hazırlanmaktadır.  Okulumuzda öğrenciler hiçbir şekilde yemeklerini yemeleri adına zorlanamaz, ancak teşvik edilir. Aylık beslenme listemize ulaşmak için tıklayınız.

  • Çocuğum mezun olana kadar aynı öğretmende ve aynı dönemde (Sabahçı veya öğlenci) devam edecek mi ?

Çocuğunuz hangi dönem (sabahçı veya öğlenci) ve hangi öğretmende başlamış ise mezun olana dek aynı şekilde devam edecektir. Ancak velilerimiz, sene sonunda bir sonraki eğitim-öğretim yılı için öğretmen veya sabahçı-öğlenci değişiklik talebinde bulanabilir.

  • Çocuğum özbakım gereksinimlerini (tuvalet kullanımı, yemek yeme, ayakkabı-kıyafet giyme çıkarma vb.) kendisi mi karşılamalı ? 

Çocuklarımıza öz bakım becerileri kazandırırken onları cesaretlendirmeli ve ayrı bir birey olduklarının farkına varmalarını sağlamalıyız. Çocuklar 4 yaşından itibaren yeme, içme, giyinme vb. becerilerini kendileri karşılayabilirler, çocuklarımızın kendi başına yeme, giyinme ve tuvaletini yapma gibi öz bakım isteklerine anne baba olarak yardımcı olmalı ve çabaları desteklemeliyiz. Bizler de okullarda desteklemeye devam edeceğiz. Sizlerden düğmeli pantalon-şort, bağcıklı ayakkabı vb. gibi çocugunuzun kullanımını zorlaştırıcı kıyafetleri kullanmamanızı öneririz.

  • Çocuğum okula gelirken süs eşyaları takabilir mi?

Çocuklara; maddi değeri olsun veya olmasın herhangi bir kolye, küpe, bileklik, bilezik ve benzeri süs eşyaları takmamaya özen gösterelim. Üzerinde isim yazılmayan çocuğa ait eşyanın ve izinsiz takılan süs eşyalarının kaybolması durumunda, öğretmen ya da okul yönetimi sorumlu değildir. Ayrıca bu yaş gurubunun küçük olması nedeniyle tehlikelere de yol açabileceğini unutmamalıyız. (Ör: arkadaşı tarafından sevilmek istenilen çocugun kulağındaki küpesinin yanlışlıkla çekilmesi, kulak yırtlıması vb. gibi tehlikeye neden olabilecek olaylardan kaçınalım.)

  • Okulunuzda hijyen ile ilgili neler yapmakta, bulaşıcı hastalıklara karşı nasıl önlem almaktasınız ?

Okulumuz, eğitim kurumlarında hijyen şartlarının geliştirilmesi ve enfeksiyon önleme tedbirleri kapsamında düzenlenen "Okulum Temiz Belgesi"ni almış bir okuldur. Okulmuzda tüm tedbirler günlük olarak uygulanmaktadır. Okulumuz temizlik hizmetini yapmak için yatırdığınız aidatlarla çalıştırılan yardımcı teyzelerimiz görev almaktadırlar. Gerekli görüldüğü zamanlarda okulumuz, sınıflarımız ve oyuncaklar dezenfeksiyon yöntemleriyle temizlenmektedir.

  • Çocuğum okulunuzda okuma-yazma öğrenecek mi?

Okul öncesi eğitimde yer alan okuma yazmaya hazırlık çalışmaları çocuğun okumaya karşı olumlu tutum oluşturmasını sağlayan etkinliklerdir. Bu etkinlikler, okuma ya da yazmayı öğretmek amacını taşımamaktadır ve dolayısıyla harflerin gösterilmesini veya yazdırılmasını amaçlamazlar. Okuma ve yazma öğretimi, 1. sınıfta alan uzmanları olan sınıf öğretmenleri tarafından yapılmaktadır.

  •  Okulda farklı bir kaynak kitap kullanılabilir mi? 

Okul öncesi eğitimde diğer eğitim kademelerinde olduğu gibi sadece Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan eğitim materyalleri kullanılmakta olup bunun haricinde herhangi bir kaynak kitap kullanılmamaktadır.

  • İstediğimiz zaman öğretmen ile görüşebilir miyiz?

Görüşmelerin daha verimli ve etkili geçebilmesi, öğretmenin eğitim etkinliklerini aksatmaması için görüşmeler e-devlet üzerinden randevu alınarak yapılmaktadır. Randevu almak için okul web sayfamızın BAĞLANTILAR bölümünde bulunan Okuldan Randevu Al linkini tıklayarak e-devlet üzerinden randevu oluşturabilirisiniz. Acil durumlarda ise lütfen okulumuzu arayınız ve öğretmeninize bağlanınız.

  •  Öğretmenlerinizin eğitim durumu nedir?

Resmî okul öncesi eğitim kurumlarında üniversitelerin; okul öncesi öğretmenliği alanından mezun öğretmenler görev almaktadır. Okulumuzda da öğretmenlerimiz okul öncesi öğretmenliği lisans mezunu ayrıca birçoğu ise yükseklisans mezunudur. Öğretmenlerimiz uzman öğretmen unvanına sahiptir. 

  •  Okulunuzda projeler uygulanmakta mıdır?

Okulumuzda ulusal ve uluslararası projeler uygulanmaktadır. Bu projelerin neler olduğunu öğrenmek için lütfen web sayfamızdaki "Projelerimiz-Başarılarımız" linkini tıklayınız.

  •  Okulunuzla ilgili dilek, istek, şikayetlerimi kime ve nasıl bildirebilirim?

Okulumuzla ilgili her türlü dilek, istek veya şikayetlerinizi öncelikle sınıf öğretmenlerinize ve okul yönetimine her zaman bildirebilirsiniz. Ayrıca siz velilerimiz için hazırlamış olduğumuz; okul web sayfamız bağlantılar bölümündeki online formumuzu doldurabilirsiniz. Online form için tıklayınız.

  • Okulunuzun en büyük başarısı nedir?

Okulumuz 2024 yılı itibariyle kazanmış olduğu TSE-ISO belgeleri ile tescillenmiştir, sunum için tıklayınız. 

Bu kapsamda; il/ilçe milli eğitim müdürlükleri, resmi/özel tüm anaokulları, tüm ilk-orta okullar, tüm ortaöğretim kurumları, tüm öğretmenevleri ve diğer kurumlar içinde, 

Çanakkale'de 393 okul-kurum arasında 1. ve TEK OKUL ünvanına, Türkiyede ise 70bin okul-kurum arasında ise 8. OKUL ünvanına sahiptir.

Okulumuz ayrıca Çanakkale ilinde AVRUPA KALİTE ETİKETİ alan TEK anaokuludur. Tıklayınız.

  •  Basında okulumuz?

Okulumuza ait bazı yerel basın haberleri için tıklayınız.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 31  kişi beğendi