Okula Başlarken Neler Yapabiliriz ?

OKULA BAŞLARKEN ...


OKULA BAŞLARKEN

Anne babalar çocuklarını büyütürken pek çok ilkler yaşar. Bu ilk deneyimler, aile içinde sevinç, heyecan, kaygı gibi duygular yaratır. Çocuğunuz için okula başlama zamanı geldi ve bu deneyim de çocuklarınıza pek çok farklı duygu yaşatabilir. Çünkü okul, çocuğunuzun daha önce hiç tanımadığı pek çok çocuğun, uyulması gereken kuralların ve başarılması gereken öğrenim görevlerinin olduğu yepyeni sosyal bir çevredir. Çocuğunuzun okulla ilgili yaşayacağı ilk deneyiminin sorunsuz geçmesi çocuğun psikolojisi, gelişimi ve gelecek yaşantıları açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde anne babanın davranışlarıyla ve sözleriyle çocuğa destek olması son derece önemlidir.

 Çocuk, okula başlamadan önce ve başladıktan sonra kafasında çeşitli sorular ve endişeler olabilir. Bu son derece doğaldır.

Çocuğunuzun okulla ilgili sorabileceği soruları şu şekilde cevaplayabilirsiniz:

Anneciğim, Babacığım Okul .... ?

1.       Okul nasıl bir yer?

Okul yeni bilgiler öğrenebileceğin çok güzel bir yer. Orada senin yaşında arkadaşların olacak ve öğretmeniniz size yardımcı olacak.

2.       Okulda ne yapacağım?

Arkadaşlarınla birlikte oyunlar oynayacaksın, öğretmeninizin sizin için hazırladığı etkinlikleri (resim boyama, deney yapma vb.) yapacaksın, yemek saatiniz olacak ve yemek yiyeceksin. Okul WEB sayfamızdaki "okulda bir günüm" linkini tıklayarak bunun üzerinden sohbet edebilirsiniz.

3.       Anne sen yanımda olacak mısın?

Hayır, ben senin yanında olmayacağım. Çünkü okulda sadece öğrenciler ve öğretmenler olur.

4.       Okulda tuvaletim gelince ne yapacağım?

Tuvaletin geldiğinde bunu öğretmenine söyleyebilirsin. O sana yardımcı olacak.

5.       Beni ne zaman almaya geleceksin?

Eve nasıl döneceğini, servis kullanıp kullanmayacağını, eve geldiğinde kimin karşılayacağını açıklayın. Burada okuldan alacağınız saatte çocuğunuzun okulda o süre içerisinde yaptıkları faaliyete göre cevap verebilirsiniz. Örneğin tam gün kalacak olan bir öğrenci için ikindi kahvaltısından sonra sen arkadaşlarınla oynarken seni almaya geleceğim gibi.  Onu okul çıkışında tam zamanında alacağınızı söylemeli ve mutlaka verdiğiniz söze uymalısınız. Bir aksaklık söz konusu olacaksa bu durumu öğretmenine arayarak haber verin ki çocuğumuza gerekli desteği sağlayabilelim.

 

Bunun dışında okula uyum sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar;

  • Çocuğunuzla okul ziyareti yapınız.

Okulu daha iyi benimseyebilmesi için okullar açılmadan önce okulu gezmesini, burada sizinle birlikte vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bunun sıklığını çocuğunuzun mizacına, uyum düzeyine göre belirleyebilirsiniz.

  • Çocuğunuza kullanacağı malzemeleri alırken seçme hakkı tanıyınız.

Bireysel kullanım için alınacak olan Çanta, Su matarası, İçeri ayakkabısı (Panduf, spor ayakkabı vs.) gibi malzemelerini birlikte alınız ve seçmesine olanak sağlayınız.

  • Çocuğunuza kendi çocukluğunuzdan bahsedin, onunla empati kurmaya çalışınız.

Kendi okul anılarınızı anlatıp onunla benzer duyguları yaşadığınızdan ( annemden ayrılacağım için korkmuştum, hep okulda kalacağımı sanmıştım, babamı çok özlüyordum... gibi) bahsedip onun duygularını anladığınızı gösterin. Sonrasında okula nasıl alıştığınızı ve okulda en çok mutlu olduğunuz anıları çocuğunuza anlatabilirsiniz.

  • Evden çıkmadan önce şunlara dikkat ediniz.

Çocuğun evden ayrılırken stressiz, mutlu ayrılmasına, ev içinde koşturma olmamasına özen gösterin. Okuldan onu ze zaman alacağınızı bildirin (Saat olarak bilmeye bilirler ancak öğlen yemeği saatinde, akşam olmadan veya iş çıkışı, öğle arasında gibi zamanlar kullanabilirsiniz.)

  • Çocuğunuzu okula bırakırken mümkünse ayrılmakta daha az zorlandığı ebeveyni veya bir yakını tarafından okula gönderiniz.

 Çocuğunuzun bağımlı olduğu bir ebeveynden ayrılması zor olacaktır. Bu nedenle mümkünse ayrılmakta daha az zorlandığı bir ebeveyni veya yakını tarafından okula gönderiniz. Ayrılırken, "Eminim ki çok güzel bir gün geçireceksin." diyerek çocuğunuzu yüreklendirebilirsiniz. Çocuğunuzla vedalaşma süresini oldukça kısa tutmaya çalışınız. Çocuğunuza söyleyecekleriniz kısa ve net olmalı. Ne de olsa alışır düşüncesiyle asla haber vermeden, hoşça kal demeden gitmeyiniz.

  • Çocuğunuzu okuldan aldıktan sonra onunla sohbet ediniz.

Eve döndüğünde gününün nasıl geçtiğini sorun. Ancak anlatması için ısrarcı olmamalı ve paylaşmak istediği zaman anlatmasına izin vermelisiniz. Okulla ilgili kaygı uyandıracak "Ağlamadın değil mi?" , "Bir problem oldu mu?"  gibi sorular sormaktan kaçınmalısınız. Çünkü bu tür sorular çocukların okul kaygısı yaşamalarında tetikleyici olabilmektedir.

  • Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayınız.

"Bak diğer çocuklar ağlıyor mu hiç?" "Bunda ağlanacak ne var?" gibi söylemler çocuğun kendine olan güvenini yitirmesine sebep olabilir.

  • Çocuğunuzu okula düzenli olarak getiriniz.

Okula uyumun sağlanabilmesi için özellikle ilk haftalarda okula düzenli gelmesi konusunda kararlı olun. Okula gelmediği günlerde evdeki gününün mümkün olduğunca sıkıcı geçmesini sağlayabilirsiniz.

  • Çocuğunuzu okul veya öğretmen ile korkutmayınız.

"Okula gidince sen görürsün gününü" ya da istemediğiniz bir davranış yaptığında "Seni öğretmenine şikayet edeceğim" gibi sözler sonraki zamanlarda çocuğunuzu okuldan soğutabilir.

 

Şunu unutmayalım ki ; "Her çocuğun okula alışma süresi birbirinden farklıdır". Okula uyum süreci yaklaşık olarak birkaç hafta sürebilir. Bu süre içerisinde yaşanan problemlerde Okul Rehberlik Servisine başvurulması faydalı olacaktır.

Eğitim hayatına ilk adımını atan bütün öğrencilerimize başarılar dileriz.

 

Neslihan YAVUZ

Okul Rehber Öğretmeni



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 4  kişi beğendi